Wie sjoan ós Limburg is
ticketsWao mien mooder mich geliérd haet um te laeve...' Welke Venlonaar is er niet groot mee geworden, met dit prachtige liedje van Harry Bordon. En toch zijn er veel mensen die Bordon en zijn oeuvre niet kennen. Tekenend voor zijn leven, hij was een zeer getalenteerd liedjesmaker die nooit écht doorbrak bij het grote publiek en worstelde met het leven. In 2021 bracht een vijftal muzikanten tijdens festival Vocallis een ode aan Bordon, waarna De Nach van 't Limburgse Leed en het Podiumkerkje in Grevenbicht volgde. In de ontroerende en verrassende voorstelling ‘Wie sjoan ós Limburg is’ wordt het repertoire van Bordon gecombineerd met de liedjes van de deelnemende muzikanten. Tussendoor neemt Henk Hover de toeschouwers mee langs het roerige leven van de schrijver van Limburgse evergreens als ’t Kapelke’ en ‘Wie Sjoan ós Limburg is’ .
De liedjes, de verhalen en de geluidsfragmenten van interviews met mensen die Bordon daadwerkelijk hebben gekend en meegemaakt geven het publiek een mooi en ontroerend beeld van de mens Bordon, de tijd waarin hij leefde en de vertaling ervan naar de wereld van vandaag en de tijd van nu. Harry Bordon vormde samen met Jo Erens, Frits Rademacher, Joep Rademakers en Sjef Diederen de Grote Vijf. Limburgse zangers die met hun gitaar door het leven gingen als troubadour. Bordon woonde tijdens zijn leven in Venlo, Geleen en Amsterdam. Hij was naast zanger ook cabaretier en conferencier. Hij stierf op 59-jarige leeftijd in Amsterdam. Halverwege de jaren ’50 waren zijn bekendste liedjes vrijwel dagelijks op de radio te horen. Een leuk weetje voor Venlonaren, het geboortehuis van Bordon staat op de Burgemeester van Rijnsingel en wordt gekenmerkt door een prachtig bordje aan de muur: In dit huis werd op 14 september 1921 Harry Bordon geboren...
Linda Koolen (zang en contrabas), Linda Zijlmans (zang en gitaar) Ivo Rosbeek (piano en zang) en Tom Jaspers (gitaar en zang) nemen het muzikale deel voor hun rekening. Naast de liedjes van Bordon is er ook ruimte voor eigen repertoire dat hier en daar naadloos aansluit bij de liedjes en het levensverhaal van Bordon.