zo 22 aug. Klassiek / €10,00 / 15:00 - 16:00

Orlando Festival: Regioconcert Chekhov Trio

Tickets

Het Orlando Festival is het oudste en grootste kamermuziekfestival van Nederland. Het festival is opgericht in 1982 door Stefan Metz, destijds cellist van het Orlando Kwartet, waarnaar het festival is vernoemd. Orlando levert sinds de oprichting een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en bevordering van kamermuziek in Nederland en daarbuiten. Kenmerkend voor Orlando is de combinatie van kamermuziekconcerten en educatie aan amateurmusici van alle niveaus en alle leeftijden, alsmede aan jonge professionele musici. Het hart van het Orlando Festival bevindt zich sinds de eerste editie in 1982 in Abdij Hotel- en Conferentieoord Rolduc in Kerkrade, waar alle deelnemers logeren en waar de middagconcerten, openbare lessen, masterclasses en workshops plaatsvinden.

Chekhov Trio
Emma Rhebergen viool
Anna Litvinenko violoncello
Fem Devos piano

Het Chekhov Trio is een pianotrio dat in 2016 werd opgericht in Maastricht. De Nederlandse violiste Emma Rhebergen, de Amerikaanse celliste Anna Litvinenko en de Belgische pianiste Fem Devos vinden hun inspiratie voor het spelen van kamermuziek – en in het bijzonder pianotrio – in het toneelspel: een voortdurende zoektocht naar karakters en interpretatie van de verschil- lende rollen in het ensemble. De verwijzing naar de Russische toneelschrijver Anton Chekhov in de naam van het trio is dan ook vanuit deze inspiratie voortgekomen.

Concerten brengen het trio naar diverse podia in Nederland en België. Ook was het trio al meerdere keren op de Nederlandse nationale radio te horen, en heeft het trio succesvol opgetreden tijdens internationale competities: In november 2018 won het trio de tweede prijs en de speciale “KCB award” tijdens de Internationale Muziekwedstrijd Triomphe de l’Art in Brussel. In 2019 waren zij finalist tijdens de Ysaye International Music Competition in Luik. Een recent hoogtepunt is de opname van het pianotrio van Hans Kox, dat verschenen is op de in 2020 uitgekomen Dubbel-CD met werken van deze componist bij Etcetera records.

In de voortdurende zoektocht naar nieuwe inspiratie, neemt het Chekhov Trio regelmatig deel aan masterclasses en lessen. Het trio werd gecoacht door hun vaste mentor Henk Guittart, nam meerdere malen deel aan het Orlando Festival in Kerkrade, en volgde lessen bij Enrico Bronzi (Trio di Parma), Wolfgang Redik (Vienna piano trio), Osiris trio, Shunske Sato, Shuann Chai, Sigiswald Kuijken, en anderen.

Emma studeerde viool bij Vera Beths aan het conservatorium van Den Haag en vervolgde haar masterstudies aan het conservatorium van Maastricht en het programma ‘concertmusicus’ aan het conservatorium van Brussel bij Yuzuko Horigome. Na het studeren aan de befaamde Julliard School, trok celliste Anna naar Londen aan de Royal Collega of Music en daarna naar het Europese vasteland voor een master in oude muziek aan het conservatorium van Den Haag bij Lucia Swarts. Pianiste Fem volgde haar studies aan het conservatorium van Gent bij Vitaly Samoshko en ook zij trok daarna naar het Maastrichtse conservatorium voor de master piano bij Katia Veekmans.

Concerten tijdens Orlando Festival 2021:
22 augustus Domani Venlo 15:00 uur