zo 1 dec. Fado / 22,00 (incl. consumptie) / 15:00

Maria de Fátima

tickets

In Portugal staat Fado voor een manier van leven. De Fado zing je niet, je bént het. Fadozangeres Maria de Fátima, geboren en getogen in de Lissabonse volkswijk Boavista staat bijna 50 jaar op het podium. Eerst als kindster in Portugal waar zij vanaf haar twaalfde platen opnam, door het land en later door Europa toerde, zij aan zij zong met legendarische artiesten als Amália Rodrigues, Tony de Matos, Camané. Ze won in 1974 op haar twaalfde Lissabons belangrijkste zangcompetitie 'A Grande Noite do Fado' en werd in 2016 voor haar bijdrage aan de Portugese cultuur onderscheiden met de Ordem do Infante D. Henrique.
Maria de Fátima brengt een ode aan het niet altijd makkelijke leven in haar programma "Fado para sempre" (Fado voor altijd).

In Nederland heeft ze een vaste fanbase opgebouwd met haar repertoire van eigen geschreven fado nummers, traditionele fado klassiekers in de ‘fado canção’ stijl van Amália Rodrigues en Dulce Pontes maar ze geeft ook een eigen fado-interpretatie aan nummers van onder meer Jacques Brel, Diana Ross en Ramses Shaffy. In het programma We Want More (SBS6) betoverde ze in 2020 de juryleden met haar vertolking van ‘Laat me’. Maria woont al meer dan 30 jaar in Amsterdam maar voor de video van ‘Te Amarei’ (Ik heb je lief) keerde ze terug naar Portugal.

Op het podium wordt Maria de Fátima bijgestaan door Daniel Raposo op Portugese gitaar en Hans van Gelderen op klassieke gitaar.

Dit concert is een samenwerking tussen Domani Podium voor morgen & Bel-Arte