zo 29 mei Concert / 15,00 (incl. consumptie) / 16.00

Jubileumconcert Franciscuskoor

“Een cadeautje aan het publiek, maar ook aan onszelf!”
Hoe mooi is het als je van de nood een deugd kunt maken? Dat overkwam het
Franciscuskoor Venlo, dat vorig jaar 110 jaar bestond en daarom een jubileumconcert
plande. Vanwege de bekende redenen kon dit helaas niet doorgaan. Het werd verplaatst
naar dit jaar. En dat is achteraf bezien helemaal niet erg! 111 jaar heeft op de een of andere
manier een meer feestelijke klank en spreekt daardoor ook meer aan.

Het laat onverlet dat het koor inmiddels al langer dan een eeuw muziek maakt in Venlo. Oorspronkelijk werd het Franciscuskoor in 1911 opgericht als mannenkoor voor het kerkje van de paters Franciscanen aan de Leutherweg in Venlo. Later, toen de paters verhuisd waren naar de Maagdenbergweg, werd daar een knapenkoor aan toegevoegd. In 1968 werd Gerard Franck dirigent van het inmiddels gemengde koor. Onder zijn leiding groeide het koor uit tot een in Venlo en omstreken bekend vertolker van religieuze koormuziek. Een reputatie die onder de bezielende leiding van huidige dirigente Marianne Maessen-Scherjon vanaf 2006 is voortgezet en uitgebreid. En ondanks dat de term ‘religieus’ doet vermoeden dat het Franciscuskoor slechts bij een kleine groep belangstelling geniet, is niets minder waar. Naast prachtige liederen heeft het koor in de afgelopen jaren ook grote koorwerken mogen en kunnen uitvoeren zoals Requiems van Mozart, van Duruflé, van Fauré en van Jenkins, diverse missen zoals de Krönungsmesse van Mozart en de Messa di Gloria van Puccini.
Het koor maakte al vele concertreizen, waarvan de reis naar Rome en Assisi één van de hoogtepunten is. Concerten zijn niet de enige muzikale hoogtepunten waar het koor in een jaar tijdens de repetities naar toe werkt.
Door het jaar heen worden tweewekelijks de missen opgeluisterd in de Familiekerk in Venlo. Zo voelt het alsof iedere twee weken een miniconcertje wordt gegeven. 111 jaar! Wie deze leeftijd mag bereiken, is oud, grijs, piept en kraakt. Zo niet het Franciscuskoor. Doordat het koor is samengesteld met zangers en zangeressen uit alle leeftijdscategorieën blijft het een dynamisch koor waar ruimte is voor eigen inbreng. Zo zijn de keuzes van de koorleden de basis van het programma voor dit jubileumconcert. En omdat dit programma gemaakt is vanuit het hart van de koorzangers, een cadeautje aan het publiek. Maar om diezelfde reden absoluut ook een cadeautje voor de koorzangers zelf! Met onder andere de Messe in D-Dur van Dvorák, liederen van Rheinberger, Lauridsen, Rachmaninoff en Franck is een gevarieerd programma samengesteld waarin momenten van vreugde, verstilling en bezinning elkaar afwisselen.
De instrumentale begeleiding tijdens dit concert wordt verleend door Toon Konings, organist/pianist en een ensemble onder leiding van Frank Rutgers.
De algehele leiding is in handen van Marianne Maessen-Scherjon.

Daar wilt u toch ook bij zin? Op zondag 29 mei om 16:00 uur bent u van harte welkom in Domani Venlo. De entree bedraagt € 15,00.

Kaarten zijn vooraf te reserveren via info@franciscuskoor.eu en op de dag zelf vanaf 15:15 uur aan de kassa verkrijgbaar. Let op! U dient de kaarten contant af te rekenen; helaas is er geen pinmogelijkheid.
Blijf op de hoogte via www.franciscuskoor.eu en www.facebook.com/Franciscuskoor

A3 Franciscus Jubileum