zo 12 jan. 26,00 (incl. consumptie) / 16:00 uur

DUO Milstein

Tickets

Duo Milstein wordt gevormd door de zussen Maria en Nathalia Milstein. Samen brachten zij in 2017 hun eerste gezamenlijke CD “La Sonate de Vinteuil” uit (Mirare), met daarop werken gebaseerd op Marcel Prousts “A la recherche du temps perdu”. De opname ontving direct lovende kritieken in binnen- en buitenland. In Nederland werd de CD genomineerd voor een Edison Klassiek in de categorieën Kamermuziek en Publieksprijs. Als duo spelen zij in zalen door heel Europa, waaronder het Concertgebouw, BOZAR in Brussel, Philharmonie Essen en Teatro Ristori in Verona.

Violiste Maria Milstein (1985) werd geboren in Moskou, maar groeide op in Frankrijk. Ze studeerde bij Ilya Grubert in Amsterdam en David Takeno in Londen. Zowel haar bachelor- als haar masterdiploma behaalde ze met hoogst mogelijke onderscheiding. Van 2011 tot 2014 was ze 'Artist in Residence' van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze bij Augustin Dumay studeerde. Maria won de tweede prijs bij het internationale concours 'Città di Brescia' in 2007, de Vioolbeurs van het Kersjes Fonds in 2010 en de tweede prijs bij het internationale concours 'Rodolfo Lipizer' in 2011. In 2013 nam ze met het Koninklijke Philharmonische Orkest van Luik werken van Saint-Saëns voor viool en orkest op cd op (Zig-Zag Territoires). In 2018 ontving Maria de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.

Recente en toekomstige hoogtepunten omvatten o.a. concerten met het Radio Filharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfonietta en haar debuut bij het Residentie Orkest, philharmonie zuidnederland en het Essener Philharmoniker. Sinds september 2014 is Maria als docente aan het Conservatorium van Amsterdam verbonden. Maria bespeelt een viool van Michel Angelo Bergonzi (Cremona, ca. 1750) die zij in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds heeft.

Pianiste Nathalia Milstein (1995) begon op vierjarige leeftijd met pianospelen en kreeg les van haar vader Serguei Milstein. In 2009 werd zij aangenomen op het Conservatorium van Geneve in de klas van haar vader, waar zij in 2012 met onderscheiding haar diploma behaalde. In 2013 werd Nathalia aangenomen in de klas van Nelson Goerner in Geneve.

Vanaf mei 2015 nam de internationale carrière van Nathalia een vlucht met het winnen van de eerste prijs bij de Dublin International Piano Competition. Ze was hiermee de eerste vrouwelijke winnaar sinds de oprichting van de competitie. Met het winnen van deze prijs kreeg Nathalia de kans om in prestigieuze zalen door heel Europa en Noord-Amerika recitals te geven, waaronder National Concert Hall in Dublin, Carnegie Hall in New York, Wigmore Hall in Londen en Gewandhaus in Leipzig.

De prijs in Dublin was niet Nathalia’s eerste onderscheiding, eerder won zij onder andere de eerste prijs bij de Flame Youth Competition in Parijs, driemaal op rij de eerste prijs op de jaarlijkse concours van Geneva Conservatory of Music (2010, 2011 en 2012). Daarnaast ontving zij onder andere de eerste prijs in de categorie «onder 16» in de 4th Manchester International Concerto Competition for Young Pianists, de tweede prijs in het Grand Concours International de Piano in Corbelin en de eerste prijs in de categorie “Young Pianists” van het Adilia Alieva Piano Competiton in Gaillard. In 2017 won zij tevens de Young Soloist Prize van Les Médias Francophones Publics.

Momenteel studeert Nathalia aan de Barenboim-Said Akademie in Berlijn bij Andras Schiff. De debuut solo-cd van Nathalia met daarop werken van Prokofjev en Ravel kwam in het voorjaar van 2018 uit op het label Mirare. De opname werd voor een Edison Klassiek genomineerd in de categorie Debuut.