do 10 nov. Klassiek / €16,00 / 19.30 - 22.00 / aanvang 20.00

De Idylle van de Vrede

Bestel tickets

Met Brexit nog vers in het geheugen en 25 jaar na het tekenen van het Verdrag van Maastricht, dat op 9 december 2016 met een grote conferentie in het MECC wordt ‘gevierd’,  legt AD MOSAM een vinger op overeenkomsten tussen cultuurhistorie en barokmuziek, waarbij de muziek en de 30-jarige oorlog de leidraad van dit concertprogramma vormen.

Muziek verbindt. En ook in tijden van oorlog en schaarste blijft de kunstenaar gewoon wie hij is: de creatieve vindingrijke handwerker die zijn omgeving bestookt met wonderlijke klanken. Dit concertprogramma  wordt 2x uitgevoerd: 1x in Maastricht en 1x in Venlo.

Als inleiding op beide concerten wordt gebruik gemaakt van de documentaire ‘Limburg in de 80-jarige oorlog. 1648. Eeuwige Vrede’. Deze documentaire werd in 1998 in opdracht van de provincie gemaakt door Jac van den Boogerd (samenstelling, scenario en begeleidend boekwerkje) en cineast Herman Haenen (regie) in het kader van de nationale viering: 350 jaar Vrede van  Munster. De film is destijds in Den Haag bekroond als de beste inzending vanuit een Nederlandse provincie bij deze nationale viering en is in het  bijzijn van de  toenmalige koninklijke familie vertoond in de Ridderzaal. Op beide Limburgse uitvoeringslocaties zal het concert-college een lokaal accent krijgen door de gekozen locatie van uitvoering en de medewerking van de historisch onderlegde deskundige en betrokken lokale sprekers. Het door AD MOSAM gekozen programma tekent op eigen wijze de geest van de tijd en de regio.

De Idylle Van De Vrede 2017 Header Klassiekemuziek 01

Als muziek, film en cultuurhistorie elkaar versterken rondom het thema van oorlog en vrede wordt op een boeiende manier duidelijk hoezeer muziek een spiegel is van onze geschiedenis. Barokensemble AD MOSAM nodigde de cultuurhistorici en publicist Sef Derkx (Venlo) uit voor een multimediaal concertprogramma in Venlo rondom de 30-jarige oorlog.

De muzikale toelichtingen zijn van Huub Ehlen, de documentairefilm is van Jac van den Boogard, de anekdotische historische informatie komt voor rekening van beide publicisten.

Muziekprogramma o.a.

C. Monteverdi                      delen uit: Il settimo libro dei Madrigali
H. Schütz                             delen uit: Symphoniae Sacrae
H. Schein                             delen uit: Opella Nova /cantional

Regionaal:
H.Dumont                           Duo Seraphin
L. Hodemont                      Sancta et immaculata Virginitas

Met solistes Elke Janssens en Valerio Zanolli

Luister naar onderstaande link voor het radio interview bij L1 met Jac van den Boogard en Huub Ehlen over Idylle van de Vredehttp://www.l1.nl/nieuws/330921...